Axonlab - Volautomatisch ‘walk-away’-systeem voor het testen van de bloedplaatjesfunctie - De Thrombomate XRA van Behnk
Winkel
Klantportaal
Zoeken

Volautomatisch ‘walk-away’-systeem voor het testen van de bloedplaatjesfunctie - De Thrombomate XRA van Behnk

  • timer  5.5 Minuten Lesedauer
  • 17 december 2021
  • Geschrieben von Axon Lab AG
  • Hospital

Hemostase

Hemostase (bloedstolling) is een zeer complex proces. In tegenstelling tot vele andere processen in het lichaam heeft iedereen wel eens bloedstolling waargenomen.

Hemostase is verdeeld verschillende processen: de primaire bloedstolling, de secundaire bloedstolling en de fibrinolyse. De primaire bloedstolling omvat vasoconstrictie, bloedplaatjesadhesie, bloedplaatjesactivatie en bloedplaatjesaggregatie. Deze processen vinden plaats in de eerste 1-3 minuten nadat er een bloeding optreedt. De zogenaamde witte trombus wordt gevormd, die de wond snel sluit.

De secundaire bloedstolling treedt tegelijkertijd op, maar het duurt ongeveer 6-10 minuten voordat het effect heeft. De secundaire bloedstolling omvat de intrinsieke- en extrinsieke stollingscascade die de witte trombus verstevigen. Dit is een ingewikkeld proces waarbij we verder niet op ingaan, net zoals de fibrinolyse die ervoor zorgt dat de bloedstolling op tijd wordt afgeremd (antistolling) en de bloedprop weer wordt opgeruimd.

 

Waar wordt de Thrombomate XRA voor ingezet?

De Thrombomate XRA concentreert zich op de primaire bloedstolling.

Zoals hierboven vermeld, wordt in deze fase de witte trombus gevormd door bloedplaatjesaggregatie. Als het aantal bloedplaatjes is verminderd of de functie ervan is aangetast, gebeurt dit vertraagd, onvoldoende of helemaal niet, met een verlengde bloedingstijd tot gevolg. Een bloedplaatjesaggregatietest kan daarom worden gebruikt om aangeboren en verworven trombocytenafwijkingen op te sporen en om therapieën te monitoren.

De Thrombomate XRA gebruikt de Light Transmission Aggregometry (LTA)-meetmethode, volgens Born en wordt nog steeds beschouwd als de gouden standaard.

 

Bron: Science Direct, Platelet aggregometry assay for evaluating the effects of platelet agonists and antiplatelet compounds on platelet function in vitro, A. Tsoupras, I. Zabetakis, R. Lordan

 

De meetmethode is al ontwikkeld in 1963, dus wat maakt de Thrombomate XRA zo speciaal?

Er zijn verschillende systemen op de markt die bloedplaatjesaggregatietesten uitvoeren met behulp van LTA of andere meetmethoden, maar dat zijn bijna uitsluitend semi-automatische systemen die veel tijd en ervaring vergen.

De Thrombomate XRA is een volledig geautomatiseerd “walk-away”-systeem dat 25 testen per uur kan uitvoeren. De hands-on tijd wordt enorm verminderd in vergelijking met semi-automatische systemen en zelfs niet-gespecialiseerd personeel kan de Thrombomate XRA bedienen. Dit maakt 24/7 beschikbaarheid mogelijk, waar testen voorheen alleen tijdens kantooruren kon worden uitgevoerd.

Hoewel LTA nog steeds als de gouden standaard wordt beschouwd, was het moeilijk te standaardiseren. Dit is veranderd met de Thrombomate XRA.

Thrombomate

 

Thrombomate XRA

Het systeem wordt geladen met de verbruiksartikelen (cuvetten en kogeltjes), de gewenste LTA-kits (reagentia) en patiëntenmonsters. Per patiënt is er bloedplaatjesrijk plasma (PRP) en bloedplaatjesarm plasma (PPP) nodig. Na het starten van de meting verlopen alle processen volledig automatisch.

Door een kogeltje met een bepaalde snelheid heen en weer bewegen in de cuvet wordt het bloedplaatjesrijk plasma continue gemengd onder gedefinieerde omstandigheden. Het meetprincipe is gebaseerd op optische detectie, dat wil zeggen dat de mate van lichtdoorlaatbaarheid wordt gemeten wanneer bloedplaatjes aggregeren nadat het reagentia is toegevoegd.

Naast de toename van de lichttransmissie zijn ook, de tijd tot het begin van de reactie, de snelheid en het verloop van de curve van belang voor de beoordeling van de bloedplaatjesfunctie. Voor sommige curves kan het verloop ook meerfasig zijn.

Experts van de International Society for Hemostasis and Thrombosis (ISTH) hebben aanbevelingen gepubliceerd met betrekking tot trombocytenaggregatietesten, met name de concentraties van agonisten. Tijdens de ontwikkeling van de Thrombomate XRA is rekening gehouden met de aanbevelingen van de ISTH.

Voorbeeld aggregatiecurve Thrombomate XRA

 

Beschikbare reagentia

Er zijn reagentia kits beschikbaar voor screeningsdoeleinden (bijv. LTA 1 en LTA 3) volgens de ISTH-aanbeveling en er zijn testpanels beschikbaar voor specifieke toepassingen. De testkits bevatten alle verbruiksartikelen voor het toegewezen aantal testen.

Verschillende reagentia combinaties en testpanels zijn in ontwikkeling.

De Thrombomate XRA is het enige volledig geautomatiseerde trombocytenaggregatie testsysteem en biedt een grote meerwaarde voor de klant.

 

image
Thrombomate XRA
Automated and high quality results for platelet function
  • Art.Nr. 12052859
  • Ref.Nr. 016002
  • Levering op aanvraag